Toonaangevend zwembad in Litouwen kiest voor Variopool

Opgeleverd 2023

Het zwembad wordt hét toonaangevende zwembad van Litouwen waar in de toekomst de grote zwemwedstrijden georganiseerd gaan worden. Het zwembad is ontworpen door Slangen en Koenis en is tegen een heuvel aan gebouwd waarbij op een hele mooie manier van de hoogte verschillen gebruik gemaakt wordt. Het zwembad heeft een wedstrijdbad van 50 x 25 meter met een diepte van 3 meter en een duikpit van 20 x 25 meter en 5 meter diep. De Duikpit is voorzien van springplanken en duiktorens tot een hoogte van 10 meter. In de duikpit zelf zit een bubbler systeem wat werkt als een ‘waterkussen’ al er gebruik gemaakt wordt van de duiktoren.

Veel opties voor zwembad door unieke configuratie

Het 50 meter bad is door Variopool voorzien van een 2-delige verticale keerwand van 25 meter en 2 meter breed, een klapwand van 23 meter en een beweegbare bodem van 23 x 10 meter. De bodem is op deze wijze aan alle zijden opgesloten door de badwand of één van de keerwanden en dus geschikt om 2 verschillende temperaturen tot stand te brengen. De volgende configuraties zijn mogelijk:

  • 10 banen 50 meter (50 m. competition mode)
  • 6 banen 50 meter, 4 banen 25 meter en een beweegbare bodem van 10 x 23 meter in diepte verstelbaar van 0 – 3 meter
  • 10 banen 25 meter en 10 banen 23 meter (25 m. competitie-mode)

Het zwembad heeft nu ook de beschikking over een zogeheten isolatiekeerwand. Dit heeft als voordeel dat er in één gedeelte van het zwembad de watertemperatuur verhoogd kan worden tot zo’n 32 graden in plaats van de gebruikelijke 27-28 graden. Dit is een ideale temperatuur voor ouderen en kleine kinderen. Binnen Variopool spreken we dan over de 2-temperaturen oplossing.