Hoe werkt een beweegbare bodem?

Er wordt ons vaker gevraagd hoe een beweegbare bodem werkt. Daar kunnen we uiteraard een passend antwoord op geven. Al meer dan 50 jaar zijn wij bekend met dit concept en hebben wij diverse innovaties verwerkt in onze bodems. Wist je dat een heleboel mensen niet eens op de hoogte zijn dat er in bijna alle moderne zwembaden tegenwoordig een beweegbare bodem ligt? Tijd om daar eens in te duiken.

Zo werkt een beweegbare bodem van Variopool

Onze beweegbare bodems hebben een drijvend systeem. Dat betekent dat als je de beweegbare bodems van Variopool in het water zou leggen, ze gewoon blijven drijven. Wat je ook doet, ze zinken niet naar de bodem. Nadat onze engineers de juiste maat van een bodem berekent hebben, gaat de bodem bij ons in productie. Als de bodem gereed is, wordt deze naar het zwembad gebracht en gaan onze monteurs aan de slag met de eerste voorbereidingen. Het zwembad in dit geval helemaal leeg gepompt en wordt de cylinder in de zwembadwand geplaatst.

De cylinder heeft straks als taak om de beweegbare bodem te bedienen. Hier komen we op terug. De bodem wordt nu deel voor deel in het zwembad gehesen en worden de elementen aan elkaar gemaakt. Onder deze elementen komen RVS-kabels op precies uitgemeten plaatsen en daarna verbonden met de cylinder. Nadat dit alles op elkaar is aangesloten kan de bodem op de juiste hoogte worden ingesteld door middel van een touch screen paneel op het perron of in een aparte ruimte. Zoals beschreven blijft de bodem drijven. Nu willen we de beweegbare bodem instellen op een waterdiepte van bijvoorbeeld 1.30 meter. Via het bedieningspaneel wordt dit nu geactiveerd en trekt de cylinder via de RVS-kabels de bodem naar de gewenste diepte. In de bodem zitten roosters waar het water door kan lopen zodat de bodem kan zakken. Dit is een proces van een paar minuten en is er een audiosignaal te horen. Veiligheid voor alles.

Beweegbare bodem als zwembadafdekking

Aan het einde van de dag kan de bodem in een zogeheten ‘nachtstand’ gezet worden. Dit wil zeggen dat hij in de hoogste stand gezet wordt en hij gelijk komt te staan aan het perron. Nu kan er gewoon over deze bodem gelopen worden en ingezet worden voor andere activiteiten. Maar aan de andere kant heeft deze stand als voordeel dat het water wat er nu onder zit minder snel zal afkoelen. Dat is weer goed nieuws voor de exploitant. Voor meer informatie over zwembadafdekkingen, lees dan verder op de website van Variodeck.

Lees verder onder de foto’s…

Wat kost een beweegbare zwembadbodem?

Daar kunnen we niet zo 1-2-3 een pasklaar antwoord op geven omdat dit afhangt van de uitvoering, het type en het formaat. Om de prijs te noemen van een beweegbare bodem maken onze account managers vooraf een offerte. Vooraf gaan zij eerst een gesprek met u aan om uw wensen aan te horen.

Naast veiligheid is gedacht aan duurzaamheid en onderhoud. De gehele hydraulische aandrijving en elektrische besturing bevindt zich buiten het bad. Daardoor is het onderhoud door een specialist van Variopool relatief eenvoudig uit te voeren. Bij de jaarlijkse controle wordt de conditie van de bodem bekeken en slijtagedelen vervangen. Een ander groot voordeel is dat het bad niet leeg hoeft, zelfs niet voor reparaties. Het team heeft alle kennis in huis om uw onderhoud te verrichten. Wij werken wereldwijd aan projecten en hebben eigen gecertificeerde onderhoudsmonteurs in dienst.