Een zwembad in een zwembad

Het zwemcomplex van Vilnius (Litouwen) met een 50- en een 25 meter bad met springbassin wordt gerealiseerd in de wijk Lazdynai. Deze wijk onderscheidt zich van andere wijken doordat het stedenbouwkundig plan zich aanpast aan het bestaande landschap. Vanuit deze filosofie wordt ook nieuwe zwembad landschappelijk ingebed. Maar er zijn meer zaken die bijzonder zijn aan dit zwembad. Het is door de toepassing van een beweegbare zwembadbodem en keerwanden mogelijk om een zwembad in een zwembad te creëren.

Het zwembad in Vilnius wordt hét toonaangevende zwembad van Litouwen waar in de toekomst de grote zwemwedstrijden georganiseerd gaan worden. Het zwembad is ontworpen door Slangen en Koenis en is tegen een heuvel aangebouwd waarbij op een hele mooie manier van de hoogte verschillen gebruik gemaakt wordt. Het zwembad heeft een wedstrijdbad van 50 x 25 meter met een diepte van 3 meter en een duikpit van 20 x 25 meter en 5 meter diep. De Duikpit is voorzien van springplanken en duiktorens tot een hoogte van 10 meter. In de duikpit zelf zit een bubbler systeem wat werkt als een ‘waterkussen’ al er gebruik gemaakt wordt van de duiktoren.

Veel opties voor zwembad door unieke configuratie

Het 50 meter bad is door Variopool voorzien van een 2-delige verticale keerwand van 25 meter en 2 meter breed, een klapwand van 23 meter en een beweegbare bodem van 23 x 10 meter. De bodem is op deze wijze aan alle zijden opgesloten door de badwand of één van de keerwanden en dus geschikt om 2 verschillende temperaturen tot stand te brengen. Door deze configuraties is het mogelijk om het zwembad op verschillende manieren in te delen.

De volgende configuraties zijn mogelijk:

  • 10 banen 50 meter (50 m. competition mode)
  • 6 banen 50 meter, 4 banen 25 meter en een beweegbare bodem van 10 x 23 meter in diepte verstelbaar van 0 – 3 meter
  • 10 banen 25 meter en 10 banen 23 meter (25 m. competitie-mode)

Zoals op de foto’s te zien is, is het dan mogelijk om een zwembad ‘in’ een zwembad te creëren. Een unieke situatie! Dit geeft ook direct de kracht en mogelijkheden aan voor een zwembad die kiest voor deze producten. Maar er is meer te vertellen over dit mooie project in Vilnius. De tribunes omringen de twee baden en vormen samen een continue lus, waardoor een echte arena ontstaat.

Twee temperaturen in hetzelfde zwembad

Het zwembad heeft nu ook de beschikking over een zogeheten isolatiekeerwand. Dit heeft als voordeel dat er in één gedeelte van het zwembad de watertemperatuur verhoogd kan worden tot zo’n 32 graden in plaats van de gebruikelijke 27-28 graden. Dit is een ideale temperatuur voor ouderen en kleine kinderen. Bij Variopool spreken we dan over de 2-temperaturen oplossing. Dit is een innovatie van de Variopool engineers en hebben wij al in diverse zwembaden over de gehele wereld mogen uitvoeren.

Wat is een beweegbare bodem voor een zwembad?

Het unieke aan het Variopool systeem is dat onze beweegbare bodems een zwevend concept is. In combinatie met een roestvrijstalen frame en een hydraulisch systeem bieden wij een zeer duurzame vloer. Daarnaast resulteert dit in eenvoudig onderhoud, omdat u hoeft uw zwembad niet te legen. Onze ingenieurs ontwikkelden dit technische systeem dat voldoet aan alle hoge veiligheidsnormen over de hele wereld. Of dit nu voor een beweegbare bodem is in een publiekelijk of een privézwembad. Elk project is maatwerk en uniek. Een ingenieur van Variopool maakt een berekening om aan uw eisen te voldoen en kunt u uw eigen afwerking van het topdeck kiezen. Zelfs met uw eigen logo op het topdeck behoort tot de mogelijkheden.

Horizontale, verticale keer- en klapwanden

Naast de beweegbare zwembadbodem zijn er in het zwembad in Vilnius ook keerwanden en een klapwand geïnstalleerd. Een keerwand is een extra optie om het zwembad bijvoorbeeld in twee delen te verdelen. Dit kan door middel van een verticale keerwand die in de bodem kan zakken, of door een horizontale keerwand die over het perron verschoven kan worden naar de juiste plek en dan worden verankerd. Deze laatste wordt op de juiste positie geplaatst door gebruik te maken van zogeheten Mover buggies.

Een klapwand kan neergeklapt worden en komt vervolgens plat op de bodem van het zwembad te liggen en wordt op deze manier één geheel met de bodem. Op zowel de keerwand als klapwand kan gelopen worden door de badmeester en kunnen de keerwanden ook bijvoorbeeld uitgerust worden met startblokken. Wilt u nog meer weten over de vele innovatieve producten van Variopool?

Neem dan even een kijkje op deze website of volg ons voor wekelijkse updates via onze LinkedIn-pagina