Aquatics Centre in Parijs project gereed

Opgeleverd 2024

Ontworpen om de crème de la crème van ’s werelds beste atleten te verwelkomen voor artistiek zwemmen, duiken en de kwalificatierondes van waterpolo, zal dit complex een blijvend erfgoed worden voor de gemeenschap van Saint-Denis. Met een doelstelling om een gezonde levensstijl te bevorderen, zal het gebouw een open en toegankelijk karakter hebben, samen met diverse sportfaciliteiten in en rondom het complex.

Het Aquatic Centre wordt naadloos verbonden met het naburige Stade de France (stadion) via een loopbrug over de snelweg A1 en vertegenwoordigt een belangrijke investering van de overheid voor Seine-Saint-Denis, waar de behoefte aan sportfaciliteiten momenteel hoog is. Om aan de specifieke behoeften van de lokale gemeenschap te voldoen, worden twee tijdelijke 50-meter zwembaden geïnstalleerd, die naadloos kunnen worden omgezet naar een formaat van 2.500 zitplaatsen.

Het hart van het sportgebouw zal worden gevormd door een hoofdconstructie van hout, wat resulteert in een unieke dakconstructie met een minimale hoogte. Het dak, uitgerust met zonnecellen, zal een van de grootste ‘zonneparken’ van Frankrijk worden en zal zowel functioneel als duurzaam zijn. Het engagement voor duurzaamheid wordt verder onderstreept door het gebruik van gerecyclede materialen, zoals afvalhout voor meubels en gerecycled plastic voor tribunestoelen.

Beweegbare zwembadbodems en andere sportvoorzieningen

Het Aquatic Centre zal niet alleen een plek zijn voor topsport, maar ook voor recreatieve activiteiten en gemeenschapsevenementen. Vanaf juli 2025 zal het transformeren tot een uitgebreid multisportterrein met voorzieningen zoals fitnessruimtes, tennisbanen en teamsportvelden, toegankelijk voor iedereen. Met twee zwembaden van verschillende afmetingen, beweegbare zwembadbodems en moderne voorzieningen, zal het centrum zich lenen voor een breed scala aan activiteiten, van zwemlessen tot internationale wedstrijden.

De beweegbare bodem met een klep kan bewegen tussen twee externe keerwanden als deze vastgezet (gelocked) zijn in het perron. Het formaat van deze bodem is 25 x 9,5 meter met een klep van 25 x 4 meter.

Als langverwachte moderne faciliteit voor de Franse zwemsport zal het Aquatic Centre dienen als het epicentrum van nationale en internationale wedstrijden en als trainingscentrum voor de beste Franse atleten. Het ontwerp, toevertrouwd aan VenhoevenCS en Ateliers 2/3/4/, is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met de Grand Métropole de Paris en een team van experts, en belooft een mijlpaal te worden in de sportinfrastructuur van Frankrijk.