Twee beweegbare bodems voor zwembad Lokeren
In dit project voor het zwembad in Lokeren, zijn er door Variopool maar liefst twee beweegbare zwembadbodems geïnstalleerd. Eentje in het doelgroepenbad met twee geïntegreerde trappen en de andere met een klep in het wedstrijdzwembad. De bodems hebben een formaat van 25 x 6.4 meter (wedstrijdbad) en de tweede een formaat van 10 x 6 meter.
Verbeteringen aan de Ingang en Omgeving
De toegang tot het Sport- en Jeugdcomplex blijft behouden via de onderdoorgang tussen de Durme en het centrum. Om de ingang van het complex duidelijker te maken, wordt er een extra ingang gecreëerd aan de oostzijde van het gebouw. Deze nieuwe ingang biedt directe toegang tot het volledige complex.
De stad heeft plannen voor een nieuwe aanbouw waarin een nieuwe ontvangstzone en een restaurant met een zonnig terras worden geïntegreerd. Het doel is om een toegankelijk, transparant en openbaar complex te realiseren. De omringende groene omgeving speelt een cruciale rol: het voorplein wordt getransformeerd met niveauverschillen en speelvoorzieningen, waardoor de sportlocatie buiten uitnodigend wordt voor recreatie en ontmoeting. De voorheen versnipperde ruimte rondom het complex zal evolueren naar een aangename groene en openbare zone.
Zwembadfaciliteiten en Voorzieningen
Het geplande sportbad van 25 bij 17 meter zal worden uitgerust met 6 wedstrijdbanen die kunnen worden omgevormd tot 8 trainings- of schoolbanen. Hierbij wordt een beweegbare zwembadbodem over de helft van het zwembad geïnstalleerd, inclusief een zone die tot een diepte van drie meter loopt. Voor jonge kinderen zal er een peuterbad met speelelementen beschikbaar zijn. Daarnaast wordt een stromende kreek met waterbanken, een glijbaan van 50 meter lang en een wellnesszone met whirlpool, stoombad en sauna voorzien. Ook wordt er een veelzijdig warm instructiebad met beweegbare bodem gebouwd, geschikt voor diverse doelgroepen voor recreatie, zwemlessen en aquatherapie.
Belang van Coördinatie in het Bouwproces
Het bouwen van een zwembad is een complexe aangelegenheid. Het vereist een specifieke technische expertise en de stad heeft ervoor gekozen om deel te nemen aan een ontwerp-bouw-onderhoudsproject (design-build-maintenance -project). Een nauwkeurige afstemming tussen de ontwerper, bouwer en het bedrijf dat het technisch onderhoud gedurende 30 jaar op zich neemt, is van essentieel belang. Daarom heeft de stad een procedure gekozen waarbij de ontwerper, bouwer en onderhoudsfirma vanaf het begin nauw met elkaar samenwerken.
Het nieuwe zwemcomplex zal een minimaal energieverbruik hebben, met een isolatiescore die hoger ligt dan wettelijk vereist. Alle sportfaciliteiten, kleedkamers, de informatiebalie en het restaurant zullen op het gelijkvloers te vinden zijn. De eerste verdieping zal plaats bieden aan kantoorruimtes en vergaderzalen, terwijl het volledige technische gedeelte zich ondergronds bevindt, samen met bergingen, fietsenstallingen, de bestaande fuifzaal, een speel-o-theek en het Huis van het Kind.